Drevené uhlie, brikety alebo drevo?

Kto by nemal rád „grilovačku“, však? Posedenie s rodinou, či kamarátmi a k tomu šťavnatý steak, chutné marinované mäso, grilovaná zelenina a tá vôňa.. Poďme sa spolu pozrieť na to, čo všetko je potrebné, aby ste to zvládli s kľudom a ako pravý šéfkuchár.

Nie len plynové, ale aj grily na drevené uhlie sa dokážu rozpáliť na vysokú teplotu, preto ľahko pripravíte aj hrubšie steaky, bravčovú krkovičku či iné väčšie kusy mäsa. Zároveň bude mať vaše jedlo veľmi obľúbenú a chutnú kôrku.
Výhody grilu na drevené uhlie – intenzívna chuť a kôrka.
Nevýhody grilov na drevené uhlie – potreba zvýšenej pozornosti na bezpečnosť a niekedy silný dym.
Vo svete grilovania na drevenom uhlí neexistuje žiadna zásadnejšia a silne diskutovaná téma ako drevené uhlie versus brikety, resp. drevo. Naozaj neexistuje jasná odpoveď, ale je potrebné vedieť dôležité veci, ktoré vám pomôžu pri výbere.
Ohnisko Grill s umývadlom

 Drevené uhlie
Rozpálime ho približne za 10-15 minút a horí relatívne rýchlo. Po 30-40 minútach po ňom ostáva len popol. Dáva však veľa tepla.
​ Brikety
Majú kompaktnejšiu štruktúru než drevené uhlie, a preto sa dlhšie rozpaľujú a tiež dlhšie horia. Rovnako dosahujú vyššie teploty horenia, čo je dôležité pri grilovaní väčších kusov mäsa (napr. celého kurčaťa). Niektoré brikety môžu obsahovať látky, ktoré by nám mohli počas grilovania preniknúť do potravín – preto pri kúpe treba skontrolovať, či spĺňajú všetky normy.
Drevo
Grilujeme výlučne len na dreve z listnatých stromov. Ihličnaté drevá obsahuje éterické oleje, ktoré môžu mať pod vplyvom tepla toxické vlastnosti. Drevo je ideálne na grilovanie. Vplyvom teploty drevo odovzdáva svoju vôňu grilovaným potravinám. Drevo, ktoré používame by malo byť dobre vysušené.